lørdag 8. november 2008

Forenigen er nå registrert!





Vi har endelig fått registrert foreningen "Associação dos Mocambiçanos Residentes na Noruega"  i Brønnøysundregisteret.

Foreløpig vil foreningens hovedkontakter være  Nádia Tricamegy og Olivia Varela. Vi kan kontaktes på e-post; nadia_tricamegy@hotmail.com og ovarel@hotmail.com

Foreningen vil bidra til at personer i Norge som har familie-bånd til Mosambik opprettholder kontakt med hverandre. Vi vil bl.a. ta initiativ til sosiale arrangementer i forbindelse med høytidsdager - eller i forbindelse med besøk fra Mosambik til Norge.

Tidlig i 2009 vil vi innkalle til det første årsmøte, der vi håper å få valgt et styre. 

Vi inviterer alle som har lyst til å være med, til å kontakte oss. Det vil også være fint om du vil være med å dekke våre foreløpige kostnader - ved å innbetale NOK 200,- til foreningens konto: Associação dos Moçambicanos Residentes na Noruega, konto 1503.07.26453

BEM VINDO!


3 kommentarer:

Anonym sa...

Olá todos. Em primeiro lugar, parabéns às organizadoras e criadoras da Associação!

Acho que é uma boa ideia termos este blog, onde podemos trocar informação sobre os nosos assuntos.

Beijocas,
Melita

Nyabetse, Tatinguwaku sa...

Hei,

Jeg kom innom for å se om det var noe nytt. Tenkte at det ville vært bra om vi hadde noe om valg som foregår i dag...

Ha en fin dag,

Melita

Anonym sa...

Renamo taper stort i lokalvalg!


Renamo står igjen som taper etter lokalvalg i Mosambik


q Frelimo styrker sin maktbase og er størst i alle kommuner, de mangler majoritet i kun en kommune.


q Regjeringspartiet vil kunne utnytte dette for å vinne de nasjonale valg i 2009. Det vil sannsynligvis befeste den allerede sterke sammenblanding mellom statsbærende parti og forvaltningen lokalt og sentralt.


q Renamo ble valgets taper, med påfølgende lederstrid og fare for å splittelse.


q Relativt stor, om enn ujevn valgdeltakelse.


q Valget foregikk i fredlige former og var stort sett gjennomført på en god måte. Prosessen ble imidlertid skjemt ved at ikke alle rakk å stemme, samt trolig av valgfusk på Ilha de Mocambique, som tidligere var en Renamostyrt kommune.


q Uavhengig kandidat som ble ekskludert fra Renamo, seiret stort i Beira.


q Det sivile samfunns valgobservasjoner bidro til et mer rettferdig og åpent valg.


Som tidligere innberettet ble det avholdt kommunevalg 19. november i 43 byer og tettsteder i Mosambik. Det var tredje gang det avholdes kommunevalg i landet, og befolkningen i 10 nye tettsteder ble denne gang gitt retten til å velge ordfører og kommunestyrerepresentanter. Om lag en tredjedel av landets 9 millioner registrerte velgere kunne stemme ved kommunevalget i år.


Kun Frelimo (Frente de Libertação de Moçambique) og det største opposisjonspartiet Renamo (Resistência Nacional de Moçambique), stille kandidater i samtlige 43 kommuner. I 23 av kommunene stilte kun disse to. Som tidligere rapportert ble Frelimos nåværende populære ordfører i Maputo, Comiche, vraket i intern nominasjon. Renamos leder Dhlakama vraket overraskende også sittende ordfører i Beira, Daviz Simango, som stilte som uavhengig og vant en overveldende seier.


På torsdag kveld 4. desember ble valgresultatet annonsert av Mosambiks valgkommisjon. Resultatene var i tråd med de observasjoner som var kjent fra det faglige sekretariatet for valget og fra valg­observatørene fra sivilt samfunn. Frelimo fikk ordførervervet i 41 av 43 kommuner, det gjenstår å se utfallet i Nacala og i Beira vant Simango som uavhengig kandidat. Frelimo har majoritet alene i 42 kommunestyrer.


I Beira er Frelimo størst, men har ikke majoritet alene, det er ikke kjent hvordan nykommer partiet i Beira vil stille seg. I Beiras kommunestyre får Frelimo 19 seter, Renamo 17, GDB 7, PIMO 1 og PDD 1. GDB (Gruppa for demokrati i Beira) dukket opp under valgkampen, trolig trodde folk at dette var en støttegruppe for Simango.


Renamo tapte i alle de fem kommuner de vant under valget i 2003. Det er nå 9 kommuner hvor Renamo ikke har noen representant, mens det kun var 2 hvor de ikke var representert etter valget i 2003. Renamo kan ennå få ordfører i havnebyen Nacala siden det blir omkamp. I kommunestyret i Nacala er det 20 representanter for Frelimo og 19 for Renamo. Renamo gjorde det også bra i Gurue i Zambezia, hvor det nesten ble omkamp.


Renamos tap har medført at det igjen har blitt en diskusjon rundt Dhlakamas lederstil. Han gikk etter valget ut i pressen med påstander om transport av velgere fra andre distrikter som han ikke kunne dokumentere. Samt at denne metoden nå er vanskelig å bruke gitt at velgerne er dataregistrert. Kommisjonens medlemmer hadde signert resultatet også de to som var utpekt av Renamo. Dette kan tyde på at lederen av Renamo er i utakt med store deler av sitt parti. Renamo har klaget på resultatene, men gjorde det ikke innen de frister som var satt. Resultatene går nå til ”Constitutional Council”, som vil komme med sin avgjørelse innen 15 dager.


Geografisk er mønsteret som før, der Renamo har sin styrke i midtre del av landet, men ikke Tete og Manica, Renamo fikk 1 representant i hele Gaza. Valgdeltakelsen var stor i forhold til tidligere valg med om lag 50 %, det varierte imidlertid fra om lag 30 % til 75 %. Valgdeltakelsestall er ennå ikke endelige. I Maputo var det lav valgdeltakelse. I Beira fikk Daviz Simango 60 % av stemmene, men Frelimo blir størst i kommunestyret. Gjennomføringen av valgene var stort sett bra, men med en del problemer som blir diskutert nedenfor. Oppmøtet var bedre enn ventet og det var generelt sett en rolig atmosfære. Dette er ikke gitt i et land hvor partiene til dels har sin opprinnelse i militære organisasjoner.


Det internasjonale samfunn sendte om lag 90 representanter til en del kommuner, ambassaden deltok i observasjonene i Maputo, Quelimane (Zambezia) og Pemba (Cabo Delgado). Det internasjonale samfunn kom etter observasjonene med en pressemelding. Det blir i denne vist til rask akkreditering og at valgene foregikk i en rolig atmosfære og med god innsats fra valgpersonell.


Det internasjonale samfunn kritiserer imidlertid at en del ikke fikk stemme fordi valglokalene stengte for tidlig. Videre vises det til den lang tellingen gjennom hele natten da personalet var meget trette. Siden valgdeltakelsen ble høyere enn forventet, var det rett og slett ikke tid nok til å la alle få stemme i åpningstiden. Undertegnede registrerte 3 minutter på hver person i valglokaler med ca. 1000 stemmeberettigede. Dersom alle hadde kommet ville det ha tatt 50 timer for alle å stemme, lokalet var åpent 11 timer.


Videre kritiserer de internasjonale observatørene prosessen i Ilha de Mocambique hvor svært mange som var i køen ved stengetid ikke fikk stemt, og i Nacala-Porto hvor offisiell opptelling skilte seg fra den som ble gjort av sivilt samfunn observatører. Det er grunn til å tro at noe var galt med prosessen på Ilha de Moçambique, hvor flere stemmer på Renamos kandidat ble ansette som ugyldige. Organiserte ungdomsgrupper så til at lokalene ble stengt tross i at mange stod i kø.

Følgere